Motosiklet Ehliyeti

Motosiklet ehliyeti almak için önce hangi ehliyet türünü alacağınızı seçmeniz gerekli. Eski ehliyet sisteminde motosiklet için 2 çeşit ehliyet varken şu anda 4 adet ehliyet türü vardır ve her biri aşama aşama verilmektedir. Her alacağınız ehliyet sınıfına göre yerine gelmesi gereken şartlar vardır. 

 

Kw =Kilowatt Hp = beygir
Motosiklet ehliyetleri 01 Ocak 2016 tarihi itibariyle 3 sınıfa ayrılmıştır.
 

A1 motosiklet ehliyeti alma yaşı 16 ve 125cc-11 kw/14 hp geçmeyen motosiklet kullanabilir.A1 motosiklet ehliyeti M motorlu bisiklet(Moped)ehliyetini kapsamaktadır.Aralık 2008 doğumlu olanlar 2024 yılı Aralık ayı itibariyla A1 motosiklet ehliyeti alabilir.

A2 motosiklet ehliyeti alma yaşı 18 ve motor gücü 12 kw/16hp ve 35 kw/47 hp arası olan tüm motosikletleri kullanabilir.A2 motosiklet ehliyeti , M motorlu bisiklet(Moped)ehliyetini ve A1 sınıfı motosiklet ehliyetini kapsamaktadır.Aralık 2006 doğumlu olanlar 2024 yılı Aralık ayı itibariyla A2 motosiklet ehliyeti alabilir.
A motosiklet ehliyeti alma yaşı 20 ve bu yaşta A sınıfı ehliyet alabilmek için en az 2 yıllık A2 ehliyet istenmektedir.Motor gücü 36 kw/48 hp üzeri tüm motosikletleri kullanabilir.24 yaş üstü direk A motosiklet ehliyeti alabilir.A2 ehliyet şartı aranmaz.A motosiklet ehliyeti ; A2 motosiklet ehliyeti ,M motorlu bisiklet (Moped) ehliyetini ve A1 sınıfı motosiklet ehliyetini kapsamaktadır.Aralık 2000 doğumlu olanlar 2024 yılı Aralık ayı itibariyla A motosiklet ehliyeti alabilir.
Ehliyet alma yaşı her ehliyet sınıfı için belirtilen yaşın gün ay ve yıl olarak bitirilmesine denk gelmektedir. Motosiklet ehliyetlerinde A1 ehliyet ve A2 ehliyet te otomatik vites seçeneği sürücü kursumuzda vardır. B sınıfı otomobil ehliyeti sahipleri M motorlu bisiklet(Moped) ve B1 ATV araçlarını kullanabilirler.

 
 

Yeni ehliyet yasası ile birlikte Avrupa Birliği'ne üye 80 devlete gidecek vatandaşlarımız yeni gelen ehliyet yasasınca uluslararası sürücü belgesi almaksızın araç kullanabileceklerdir. Sürücü belgeleri süreli olarak verileceğinden, sürücü belgesinin süresi sonunda sürücülerin sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.  

 

Motor Ehliyeti Sınıfları

Eski: A1 - A2

Yeni: M-A1-A2-A

 

M Sınıfı Motor Ehliyeti

M sınıfı sürücü belgesi alma yaşı 16 dır. 16 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız sürücü belgesi almak için başvuruda bulunabilir. M Sınıfı sürücü belgesi hangi arçalar kullanılabilir? İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.  

 

A1 Motor Ehliyeti

a1 motor ehliyeti

A1 motosiklet sürücü belgesi alacaklar 16 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Aynı zamanda a1 sürücü belgesi alanlar m sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen tüm araçları sürme yetkisine sahip olacaklardır. A1 Sınıfı sürücü belgesi hangi arçalar kullanılabilir? A1 ehliyet yeni yasaya göre: Gücü 125 cc -11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanabilirler.A1 motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz.Yeni yasaya göre B sınıf ehliyetler ile 125 cc sürülebilecek,ancak bunun için kursa kayıt olma ve direksiyon sınavına girme şartı var...

 

 

 

A2 Motosiklet Ehliyeti

a2 motor ehliyet,

Bu sürücü belgesi sınıfı için adayların 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranmaktadır. Ayrıca a2 motor ehliyetine sahip olan adaylar; A1 ve M sınıfının kullanma yetkisine sahip olduğu üm araçları sürme yetkisine sahip olacakladır. A2 Ehliyeti ile Hangi Arçaları kullanılabilir? Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanbilirsiniz. A2 motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz.

 

 

 



A sınıfı Motor Ehliyeti

a motor ehliyeti

A sınıfı sürücü belgesi için 20 yaşını doldurmuş olmanız ve en az iki yıllık a2 sürücü belgesine sahip olmanız şartı veya A2 ehliyet olmaksızın 24 yaşında olmanız şartları aranmaktadır. Bunlara sahipseniz genel sağlığınız yerindeyse a sınıfı sürücü belgesi için başvuruda bulunabilirsiniz. A Sınıfı motor sürücü belgesi ile hangi araçları kullanbilirsiniz? Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Ayrıca Anıfı ehliyete sahip kişiler M, A1, A2 sürücülerin kullanabileceği tüm araçları kullanma yetkisine sahiplerdir.A motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz.
 


Araç sürme yetkilerini ve yaş sınırlarının sizler için listesini hazırladık...

Sürücü Belgesi Yetkileri

  • B1 sınıfı sürücü belgesi ile M,
  • F sınıfı sürücü belgesi ile M,
  • G sınıfı sürücü belgesi ile M,
  • A1 sınıfı sürücü belgesi ile M,
  • A2 sınıfı sürücü belgesi ile M ve A1,
  • A sınıfı sürücü belgesi ile M, A1 ve A2,
  • B sınıfı sürücü belgesi ile M, B1 ve F,
  • BE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,
  • C sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, C1 ve F,
  • CE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F; CE sınıfı ile birlikte D sınıfı sürücü belgesine de sahip olduğu takdirde ayrıca DE, D1 ve D1E,
  • C1 sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,
  • C1E sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, C1 ve F,
  • D sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, D1 ve F,
  • DE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, D, D1, D1E, F; DE sınıfı ile birlikte C sınıfı sürücü belgesine de sahip olduğu takdirde ayrıca CE, C1 ve C1E,
  • D1 sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,
  • D1E sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, D1 ve F,

Tüm Motor Ehliyeti Sınıflarının Yaş Sınırlamaları

  1. M sınıfı Motosiklet Ehliyeti: 16 yaşı doldurmuş
  2. A1 Motosiklet Ehliyeti: 16 yaşı doldurmuş
  3. A2 Motosiklet Ehliyeti: 18 yaşı doldurmuş
  4. A Motosiklet Ehliyeti: 20 yaşı doldurmuş ve en az 2 yıl a2 sürücü belgesine sahip olanlar ,veya 24 yaşını dolduranlar.

Motosiklet Sürücü Belgesinin yenilenme süreleri ve şartları

M sınıfı, A1, a2, ve A sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir yenilenmek zorundadır. Belgelerin süresi sonunda yenilenmesi sırasında sağlık raporu alınması gerekir. Bu şekilde değiştirilen sürücü belgelerinden harç alınmayacaktır. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananların belgesi geri alınacak ve idari para cezası uygulanacaktır.